SAJTÓKÖZLEMÉNY


ELHUNYT DR. VÓKÓ GYÖRGY, AZ ORSZÁGOS KRIMINOLÓGIAI INTÉZET IGAZGATÓJA


Fájó szívvel tudatjuk, hogy Dr. Vókó György, nyugalmazott legfőbb ügyészségi osztályvezető ügyész, az Országos Kriminológiai Intézet igazgatója, főtanácsos, az MTA Állam- és jogtudományok doktora, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar professor emeritus oktatója április 5-én, életének 75. évében, elhunyt.

Dr. Vókó Györgyöt 1977-ben nevezték ki ügyésszé. 1978-tól a Legfőbb Ügyészségen, büntetés-végrehajtási szakterületen dolgozott – 1990-től csoportvezető ügyészként, majd 1992-től osztályvezető ügyészként. A Büntetés-végrehajtási Törvényességi Felügyeleti és Jogvédelmi Önálló Osztályt egészen a 2012-ben történt nyugdíjba vonulásáig irányította.
Ezt követően a Legfőbb Ügyészség tudományos és kutatóműhelye, az Országos Kriminológiai Intézet igazgatói feladatait látta el.

Dr. Vókó György mindemellett igen aktív tudományos és oktatói tevékenységet folytatott. A fő kutatási területe a büntetés-végrehajtás kérdéskörei voltak. Majd háromszáz cikket és tanulmányt publikált. 1995 és 2006 között a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán, míg 2004-től a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán tanított.

2011-ben a köztársasági elnök a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntette ki. Dr. Vókó György a legmagasabb jogászi elismeréseket – Kozma Sándor díj, Deák Ferenc díj, Finkey Ferenc díj, Pázmány Péter érem, „Pro Facultate” érdemérem, „A jog szolgálatában” kitüntető cím – is kiérdemelte.

Dr. Polt Péter legfőbb ügyész rendelkezése alapján, Dr. Vókó György nyugalmazott legfőbb ügyészségi osztályvezető ügyész, igazgatót az ügyészi szervezet a saját halottjának tekinti.

Budapest, 2021. április 6.


Legfőbb Ügyészség
Kommunikációs és Sajtófőosztály

 

 

 
OKRI programok 2024

_____________

 
június 12.

Szakmai fórum


A terhelti és a sértetti jogok viszonya

Előadó: Kiss Anna

 

___

  

Tervezett programok
♦ Korábbi programok

  • *2024. július 08. hétfő, 09:43:43.